За първи път в света 8-сантиметров червей беше открит в мозъка

...
За първи път в света 8-сантиметров червей беше открит в мозъка
Коментари Харесай

Жив и гърчещ се. 8-сантиметров червей в мозъка на австралийка

За първи път в света 8-сантиметров червей беше открит в мозъка на австралийка, оповестява Би Би Си.

Приличащото на струна образувание е било издърпано от повредения челен лоб на пациентката по време на интервенция в Канбера предходната година. 

Жената страдала от това, което лекарите дефинират като необичайна комбинация от симптоми - болки в стомаха, кашлица, нощни изпотявания, забравяне и меланхолия.

Учените акцентират, че този случай показва възходящата заплаха от предаване на заболявания и инфекции от животни на хора.

" Всеки в операционната претърпя шока на живота си, когато хирургът взе форцепси да извади образуванието, а то се оказа - извиващ се, жив, 8-сантиметров кръговиден светло-червен червей ", споделя Санджай Сенанаяке, инфекционист от болничното заведение в Канбера.

" Това е нова зараза, която в никакъв случай не е била документира в човешко създание ", прецизира експертът.

Червеят Ophidascaris robertsi се открива всекидневно в килимния питон - неотровна змия, която постоянно се среща в Австралия.

Учените допускат, че дамата се е заразила, когато е събирала някакви растения покрай езеро до дома си.

В своя публикация в сп. Emerging Infectious Diseases (Появяващи се инфекциозни болести) Мехраб Хосаин, австралийска паразитоложка, написа, че подозира, че дамата се е трансформирала в инцидентен гостоприемник, откакто е употребила растенията, които към този момент са били инфектирани от фекалиите на питона и яйцата на паразита в тях.

Пациентката е призната в локална болница в края на януари 2021 година Диагноза не ѝ е сложена. Състоянието ѝ се утежнява и е ориентирана към болничното заведение в Канбера. ЯМР показва нетипична лезия в левия насрещен лоб на мозъка. Но точната причина за положението ѝ излиза наяве по време на биопсия през юни 2022 година

Жената се възстановява добре, въпреки че към този момент е вписана в здравната история.

" Инвазията в мозъка на ларви на Ophidascaris не са били докладвани до момента ", написа още доктор Хосаин. " Трябва да се означи растежът на ларвата, която е в трета фаза в човека-гостоприемник. Предишни пробни проучвания не са посочили развиване на ларви в домашни животни като овце, кучета или котки ", прибавя тя.

Д-р Сенанаяке, който е и доцент по медицина в Австралийския народен университет, споделя пред Би Би Си, че сходни случаи са предизвестие.

Екипът от университета регистрира, че през последните 30 години са регистрирани 30 нови вида инфекции. Три четвърти от тях са инфекции, които са прескочили от животни към хора.

" Наблюдаваме това още веднъж и още веднъж. Дали е вирусът Нипа, който прескача от прилепи на прасета и след това на хора, дали е ковид като Сарс или Мерс, който прескача от прилепи, по-късно евентуално на друго животни и оттова при хората...COVID отстъпва постепенно, само че е доста значимо и за епидемиолозите, и за държавните управления да вземат защитни ограничения ", посочва д-р Сенанаяке.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР